Борбата на Федералния резерв с инфлацията ще започне вземе жертви - САЩ ще започнат да губят десетки хиляди работни места на месец в началото на следващата година. Това коментират от Bank of America.

Въпреки че пазарът на труда е изненадващо силен през септември, Федералният агресивно повишава лихвените проценти, за да облекчи търсенето. Очаква се темпът на нарастване на работните места да се свие наполовина през четвъртото тримесечие на тази година, пише CNN.

Междувременно инфлацията нараства, а заплатите в неселскостопански сектори ще започнат да намаляват в началото на следващата година, което ще доведе до загуба на около 175 000 работни места на месец през първото тримесечие, смята банката. Според данните на Bank of America, загубата на работни места ще продължи през по-голямата част от 2023 г.

Безработицата ще достигне връх от 5,5%. Анализът за работните места показа, че пазарът на труда се забавя. Все пак безработица падна до 3,5%, което е най-ниското ниво от 1969 г. насам.

Централната банка на САЩ повиши агресивно лихвените проценти (с най-бързия темп от поне четири десетилетия) в опит да охлади инфлацията.

Някои анализтори са по-оптимистични за състоянието на пазара на труда. Според Conference Board например "заетостта ще продължи да расте през следващите месеци", въпреки че това ще става с по-бавни темпове.

Bank of America очаква нивото на безработица да достигне 5,5% през следващата година, което е доста под числото от близо 15% през април 2020 г.