Светът изпомпва повече петрол откогато и да е било в историята. Добивът достигна 100,3 милиона барела дневно през третото тримесечие на годината, сочи доклад на Международната агенция по енергетика, цитиран от Bloomberg.

Добивът, включващ суров петрол, втечнен природен газ и биогорива, се увеличава с 2,3 милиона барела дневно спрямо също период на миналата година и с 1,3 милиона барела дневно спрямо второто тримесечие на годината.

Новият рекорд подчертава как растящото търсене в развиващия се свят изисква нови източници на предлагане в краткосрочен план - въпреки увеличаващите се продажби на електромобили и генерирането на ток от възобновяеми изтоници.

Според МАЕ производството извън ОПЕК ще се увеличи с нови 1,7 милиона барела дневно през следващата година.

Увеличението през третото тримесечие идва благодарение на ОПЕК, която е повишила добива с 500 хил. барела, както и от Америките, които отчитат ръст от 400 хил.

Петролът отново тръгна нагоре след ценовия срив

Петролът отново тръгна нагоре след ценовия срив

Сутринта Brent се търгува по $81,12, а WTI - по $71,71 за барел

В същото време обаче агенцията изразява притеснения от драматичния скок на цените на енергията. "Нашата позиция е, че скъпата енергия се завърна - и представлява заплаха срещу икономическия растеж", се казва в доклада.

Цените на петрола се покачиха с над 25 процента от началтоо на годината, което накара някои инвеститори да спекулират, че до края на годината можем да очакваме цена от $100 за барел.