Щатският долар слабо се обезценява по отношение на еврото и лирата стерлинг,а леко нараства спрямо йената по време на валутната търговията в четвъртък сутринта.

Фокусът на пазара днес е срещата на Европейската централна банка, която трябва да повиши основните лихвени проценти за първи път от 11 години. Някои експерти не изключват възможността за вдигане на ставките с 50 базисни точки наведнъж.

Централната банка на Япония остави непроменени основните параметри на паричната политика след двудневно заседание, приключило в четвъртък. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка беше оставен на минус 0,1%, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации е близо до нула, се казва в изявление на Японската централна банка, публикувано след срещата.

Японската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията за текущата фискална година, която ще приключи през март 2023 година. Според тази прогноза потребителските цени без пресните храни ще се покачат с 2,3%, вместо с 1,9%, както беше прогнозирано през април. Показателят е над целта на централната банка от 2% инфлация.

Днес към 10:14 ч. българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,36% - до $1,0215 за едно евро в сравнение с $1,0180 за евро при затварянето на предходната сесия.

Американските пари поскъпват по отношение на японската валута до 138,42 йени за един долар при курс 138,21 йени за долар при приключване на сесията в сряда.

Стойността на британския паунд се повишава с 0,09% - до $1,1977 за една лира от $1,1973 за лира в края на вчерашната търговия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), четвъртък сутринта губи 0,32%, а по-широкият WSJ Dollar Index понижава стойността си с 0,19%.