Доларът в сряда удържа набраното преди това преимущество, като се търгува близо до 3,5 седмичен максимум. Шефът на Федералния резерв Джанет Йелън намекна за ускорено повишаване на лихвите в САЩ.

Изказвайки се в Сената, Йелън посочи, че най-вероятно Фед ще обмисли вдигането на основните лихвени ставки на едно от близките заседания. Но тя изрази някои опасения на фона на неопределеността на икономическата политика на новата администрация в Белия дом.

Трамп обяви близки планове за отслабване на регулирането и данъчни реформи,, но подробностите за тези намерения още няма, а пазарите чакат яснота за обещаното от президента намаляване н данъците.

Сутринта индексът на долара спрямо кошницата от 6-те валути конкуренти се търгува без резки колебания на ниво 101,20. След речта на Йелън той се покачи до 101,38 - максимум от 20 януари.

Спрямо японската валута доларът се търгува по 114,31, недалеч от двуседмичния пик - 114,49, постигнат във вторник.

Еврото удържа позиции на ниво $1,0580, близо до месечния минимум в нивото $1,0559 от вчера на фона на политическите рискове в ЕС и разочароващи икономически данни.

Общата валута от известно време е под натиск заради опасения от изхода на президентските избори във Франция, парламентарните в Холандия и трудните преговори за гръцката спасителна програма. При победа, лидерът на националистите Марин Льо Пен обеща излизане на Франция от еврозоната и референдум за членството й в ЕС.