Щатският долар съвсем слабо поевтинява спрямо еврото, йената и британската лира в началото на валутната търговия във вторник. Фокусът на пазара тази седмица са данните за инфлацията в САЩ за септември, както и протоколът от заседанието на Федералната резервна система (FRS) от 21-22 септември, които ще бъде публикувани в сряда.

Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакват инфлацията в САЩ да се задържи през септември на нивото от предходния месец - 5,3%, а без храните и енергията - 4 на сто.

Покачването на цените на енергията в света допринася за нарастването на страховете от увеличаването на инфлацията и съответно за по-бързото от очакваното затягане на паричната политика от световните централни банки.

Федералният резерв заяви в края на заседанието си през септември, че "скоро" може да се наложи да намали обема на количественото паричмно облекчаване. А ръководителят на Фед Джером Пауъл даде да се разбере, че американската централната банка може да започне да прекратява тази програма през ноември.

"Повишаващите се цени на суровините, както и по-високите заплати, изглежда създават много п -устойчив ценови натиск", казват анализаторите на IG. В тези условия едва ли може да се очаква, че Фед ще отложи свиването на стимулите, независимо от по-слаби от очакваните резултати в пазар на труда".

Към 10 часа сутринта българско време във вторник общата валута се покачва спрямо долара до $1,1560 за едно евро в сравнение с $1,1552 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската спада с 0,15% - до 113,17 йени за долар срещу 113,31 йени за долар при закривена на търговията в понеделник.

Еврото е стабилно спрямо японските пари и се търгува на 130,87 йени, точно както при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва днес спрямо долара до $1,3559 за паунд при $1,3595 за паунд предишния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,01%, по -широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,05%.