В началото на днешната търговия валутният курс на долара намалява леко спрямо йената - инвеститорите отново се ориентират към по-безопасни активи на фона на по-нататъшното разпространение на коронавируса. Златото отново поскъпва.

Във вторник инвеститорите избягват риска, опасявайки се от въздействието на епидемията върху световната икономика. По последни данни броят на заразените в континентален Китай надвишава 72,4 хиляди души, повече от 1,8 хиляди души са починали, а 12,5 хиляди са излекувани. Извън Китай са заразени близо 700 души.

Американският долар продължава да остава близо до 3-годишен връх спрямо еврото.

Вниманието на инвеститорите е съсредоточено върху важни за пазара данни от Германия, публикуването на които е насрочено за вторник.

Индексът на икономическите очаквания на инвеститорите и анализаторите в Германия за следващите 6 месеца, който се изчислява от изследователския институт ZEW, е паднал през февруари до 21,5 пункта в сравнение с 26,7 пункта през предходния месец, прогнозират експерти, интервюирани от Trading Economics. Песимизмът по отношение на европейската икономика се отразява негативно на еврото и новите отрицателни данни могат да увеличат натиска върху общата валута.

Днес сутринта едно евро се разменя за 1,0832 долара, което е най-ниското ниво от април 2017 г. срещу 1,0836 долара в края на понеделнишката сесия. От началото на февруари единната европейска валута поевтиня с 2,4%.

Стойността на еврото спрямо японската национална валута е 118,92 йени в сравнение с 119,07 йени за евро в понеделник.

За един долар днес на пазара дават по 109,78 йени срещу 109,88 йена в края на търговията вчера.

В понеделник бяха публикувани много лоши данни за БВП на Япония, но се предполага, че това се дължи главно на увеличения от октомври данък върху потреблението, което измести търсенето за предходното тримесечие, както и на силен тайфун, се казва в съобщение на Saxo Bank.

"По-интересно е какво ще се случи с данните за първото тримесечие във връзка с епидемията COVID-19", се питат експертите на банката.

Японската икономика през 4-то тримесечие падна с най-бързи темпове от 5,5 години насам - с 6,3% в сравнение със същия период на 2018 година. Спад на БВП се случва за първи път от 3-то тримесечие на 2018 г.

Фунтът стерлинг днес се търгува по $1,2995 за паунд д срещу $1,3008 за паунд в предходния работен ден и по 1,1997 евро за паунд в равнение с 1, 2000 евро за паунд в понеделник.

Стойността на златото леко нараства във вторник сутринта на фона на опасенията относно въздействието на коронавируас върху състоянието на икономиката, сочат данните за днешната търговия.

Априлските фючърси за златото на борса Comex в Ню Йорк поскъпват с 2,75 долара, или 0,17%, до 1,589,15 долара за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто се повишава с 0,67%, до 17,852 долара за унция.