Щатският долар е стабилен спрямо еврото, британската лира и японската йена в началото на валутната търговия в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се понижава с 0,09%, докато по-широкият индекс на WSJ Dollar губи 0,04% от стойността си.

В същото време доларовият индекс остава близо до максималната си стойност от началото на ноември миналата година на фона на нарастващата доходност на американските облигации поради повишените очаквания за предстоящо начало за ограничаване на мерките за стимулиране от Федералния резерв на САЩ, пише Trading Economics.

Ръководителят на Фед Джером Пауъл заяви във вторник, че регулаторът е изпълнил почти всички критерии, за да започне да ограничава стимулиращите мерки. В същото време той изрази увереност, че инфлацията ще започне да се забавя с течение на времето.

В изявлението на Пауъл, подготвено за реч пред комисията по банкиране, жилищно строителство и градска среда в Сената на САЩ, се казва, че инфлацията в САЩ вероятно ще остане висока през следващите месеци, но след това ще започне да се забавя. Нарастването на инфлацията, подхранвано от проблеми във веригата на доставки и други фактори, свързани с възстановяването на икономическата активност след пандемията на коронавирус, се оказа по-дълго и по-значително от очакваното, се казва в изявлението. Въпреки това Пауъл подчертава, че е уверен във възможността инфлацията да се върне към целта за Фед от 2%.

Междувременно началникът на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че американската икономика е в "крехко, но бързо възстановяване" от рецесията, причинена от пандемията. Въпреки сегашното забавяне на растежа на заетостта и потребителските разходи поради разпространението на новия вариант на коронавируса, тя все още очаква пазарът на труда да се върне към пълна заетост през следващата година.

Към 9:45 часа българско време двойката евро/ долар се търгува на ниво $ 1,1682 за едно евро, в сравнение с $1,1683 за евро в края на предишната търговия.

Американската валута се разменя днес на пазар срещу японската при курс 111,40 йени за долар спрямо 111,50 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

В същото време щатският долар се обезценява слабо спрямо британския паунд. В сряда сутринта курсът на лирата стерлинг спрямо долара се повиши с 0,10% до $1,3552 долара за паунд.