По време на валутната търговска сесия във вторник сутринта щатският долар започна да се покачва, като се опитва да обърне тенденцията от последните дни спрямо основните световни валути. Въпреки че страховете за рецесия в икономиката на САЩ нарастват, а това може да тласне Федералния резерв към по-малко агресивно повишаване на лихвените проценти, пише Trading Economics.

Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи вчера, че индексът ISM Manufacturing е паднал до 52,8 през юли от 53 месец по-рано. Това е най-ниското ниво за последните две години, което говори за отслабване на икономическата активност в страната.

Също така важно събитие тази седмица ще бъде публикуването в петък на доклад за пазара на труда в САЩ. Анализатори, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват броят на работните места в страната да нарасне с 250 000 през юли, след като през юни се повиши с 372 000.

Подкрепата за японската йена като валута "сигурно убежище" идва и от новината, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси планира да посети Тайван въпреки силните протести от Китай.

Днеес към 9:50 часа българскоо време едно еврото струва на пазара 1,0247 долара в сравнение с 1,0262 долара при затварянето на последната сесия.

Цената на единната европейска валута по отношение на японската възлиза на 134,23 йени спрямо 135,06 йени за евро при закриване на тръговията в понеделник.

Американската валута отслабва към японската и днес двойката се търгува на пазара при курс 130,77 йени за едни долар в сравнение с 131,61 за долар в края на предния борсов ден.

Британската лирата стерлинг в същото време поскъпва до 1,2229 долара за един паунд от 1,2250 долара за паунд при закривенена вчерашната сесия.

Индексът ICE US Dollar, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, губи 0,24% по време на днешната търговия. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, спадна с 0,11%.