В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар леко се покачва спрямо еврото, британския паунд и японската йена. Пазарните участници днес очакват резултатите от срещите на Английската централна банка и Европейската централна банка.

Към 10:08 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо долара с 0,08% - до $1,1292 за едно евро в сравнение с $1,1305 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута се покачва с 0,24% спрямо японската, до 114,64 йени за долар срещу 114,46 йени за долар при затварянето на пазара в сряда.

Британският фунт стерлинг днес сутринта губи 0,10% от стойността по отношение на долара и се търгува на ново $1,3554 за един паунд.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,12% в четвъртък, по-широкият долар WSJ Индекс - 0,08%.

Централната банка на Обединеното кралство - Bank of England, може да повиши основния лихвен процент за втори пореден път - от сегашните 0,25% на 0,5%, на фона на рекордната 30-годишна инфлация във Великобритания, смятат икономисти и анализатори. Последният път, когато Британската централна банка повиши лихвите на две поредни срещи, беше през 2004 г.

Междувременно ЕЦБ няма да променя основните параметри на паричната политика след резултатите от първата среща тази година и ще се опита да избегне "ястребовата" реторика, като същевременно признава наличието на инфлационен натиск, смятат експерти.

По-рано ЕЦБ сигнализира, че повишаването на лихвите е малко вероятно в краткосрочен план, тъй като европейската икономика се възстановява от пандемията от коронавирус по-бавно от американската.