Доларът се понижава спрямо други основни валути като еврото, паунда и йената в сряда сутринта, тъй като търсенето на по-рискови активи нараства поради сигнали за облекчаване на международното напрежение.

Данните от днешния валутен пазар показват, че към 9:55 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара се повишава с 0,21% - до $1,1109 за едно евро в сравнение с $1,1086 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,17% до $1,3119 за паунд от $1,3093 за паунд при закриване на търговията във вторник.

Цената на американската валута спрямо японската спада с 1,0% - до 121,95 йени за долар срещу 122,88 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда спадна с 0,25%, апо-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,28%.

Ситуацията в Украйна остава в центъра на вниманието. Руската страна възнамерява да предприеме две стъпки за деескалация на ситуацията в Украйна, каза пред репортери във вторник ръководителят на руската делегация Владимир Медински след разговори с украински колеги в Истанбул. Медински отбеляза също, че разговорите са били конструктивни.

Междувременно руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин заяви, че военната активност в киевско и черниговско направление ще бъде намалена, за да се повиши взаимното доверие и да се създадат условия за по-нататъшни преговори.

Поради това имаше прилив на оптимизъм на световните финансови пазари, последван от покачване на стойността на рисковите активи: европейските и американските борсови индекси се повишиха значително, докато златото падна с 1,5%. Еврото се засили спрямо долара с 1%.

Инвеститорите ще оценят по-късно днес и макростатистическите данни. Анализаторите смятат, че БВП на САЩ през последното тримесечие, според третата, окончателна оценка, е нараснал със 7,1% на годишна база (ако БВП расте със същия темп за четири поредни тримесечия). Първата оценка предполага ръст на икономиката на страната с 6,9%, втората - със 7%.

Междувременно тази седмица се очаква мартенският доклад на Министерството на труда на САЩ за безработицата, който ще бъде публикуван в петък.