Американският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира стерлинги при валутната търговия в понеделник е стабилен е по отношение на йената.

Днес сутринта общата валута поскъпва спрямо американската с 0,09% - до $1,2086 за едно евро в сравнение с $1,2075 за евро в края на предходната сесия.

Двойката долар - йена се търгува на ниво 106,56 йени срещу 106,57 йени за долар при закриване на сесията в петък.

Британският фунт стерлинг се покачва по отношение на долара с 0,36% до $1,3983 за паунд в сравнение с $1,39233 долара при затваряне на пазара на 26 февруари.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на днешната търговия. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,2%.

Нарастващите очаквания от приемането от Конгреса на САЩ на нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката, предложен по-рано от американския президент Джо Байдън, допринасят за увеличаване на риск апетита на световните пазари и съответно за намаляване в търсенето на долари.

Камарата на представителите в уикенда одобри пакет от стимули за 1.9 трилиона долара, предложен от Байдън, който осигурява, по-специално, увеличаване и удължаване на продължителността на федералните обезщетения за безработица, директни плащания на американците в размер на 1400 долара на човек и отпускането на $350 милиарда щати и местни правителства и финансиране за програми за ваксинация.

Законопроектът, одобрен от долната камара на Конгреса на САЩ, ще бъде изпратен на Сената, който вероятно ще направи свои промени. След това Камарата на представителите ще трябва да одобри отново пакета от мерки, вече в изменен вид, преди да го изпрати на президента за подпис. Байдън призова Сената да не отлага одобрението на законопроекта, като заяви, че "няма време за губене".