Щатският долар се обезценява спрямо еврото, британската лира стерлинг и японската йена след двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Както вече съобщихме, американската централната банка за втори поред път повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта до диапазона 2,25-2,5%, и сигнализира, че възнамерява да продължи да затяга паричната политика.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза по време на пресконференция след срещата, че регулаторът е готов да ускори темпа на повишаване на лихвените проценти, ако е необходимо, за да ограничи инфлацията. В същото време той отбеляза, че в един момент Фед ще трябва да забави темповете на повишаване на лихвите, тъй като икономиката на САЩ отслабва.

Пауъл също така отказа да прогнозира, какво може да бъде увеличението на лихвените проценти на следващото заседание, отбелязвайки, че Фед ще взема решения "от среща на среща".

Пазарните участници сметнаха изявленията на Пауъл за по-малко "ястребови" от очакваното, виждайки в тях намек, че Фед ще повишава лихвите по-бавно занапред, отбелязва Dow Jones.

На този фон в сряда доларът спадна с 0,8% спрямо еврото, с повече от 1% спрямо паунда и 0,25% по отношение на йената.

В четвъртък, към 10 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара по $1,0210 заедно евро в сравнение с $1,0198 при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време поскъпва по отношение на долара и се разменя при курс $1,2170 за един паунд от $1,2156 за паунд при затварянето на търговията вчера.

Цената на американската валута спрямо японската също спада - до 135,48 йени за един долар срещу 136,6 йени за долар в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес губи 0,32%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,31%.