По време на валутната търговия във вторник щатският долар поскъпва спрямо еврото, йената, паунда и другите основни световни спрямо основните валути. Фокусът на пазарите днес е върху речта на шефа на Федералния резрев пред американския Конгрес.

Към 9:40 ч. българско време общата валута се разменя срещу американската на ниво 1,1899 долара за евро в сравнение с 1,1919 долара в за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута щатският долар поскъпва в същото време до 110,44 йени срещу 110,27 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг на пазара във вторник сутринта струва $1,3903 при $1,3934 за паунд през предходния работен ден и 1,1684 евро срещу 1,1691 евро за паунд вчера в края на сесията.

Австралийският долар поевтиня спрямо щатския си съименник с 0,28% - до 0,7514 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,17% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар нараства с 0,19%.

Ръстът на заетостта в САЩ ще се засили през следващите месеци и инфлационният натиск ще се успокои, тъй като американската икономика продължава да се възстановява от последиците от пандемията COVID-19. Това ще каже в речта си пред Конгреса по-късно днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, стана ясно от предварително публикувания вчера текст на изказването.

Пауъл отбелязва, че програмите за кредитиране, приети от Фед в разгара на кризата, "освободиха повече от 2 трилиона долара финансиране, които помогнаха за намаляване на загубите на работни места в компании, организации с нестопанска цел и местни правителства".

Междувременно шефът на Федералната резервена банка в Ню Йорк Джон Уилямс заяви вчера, че Фед не е готов да се откаже от подкрепата, която оказва на икономиката, на фона на несигурността относно темповете на възстановяване от последиците от пандемията.

"Икономиката очевидно се възстановява с бързи темпове и средносрочната перспектива изглежда много добра", каза Уилямс във виртуална реч.

По-рано в понеделник управителят на Фед на Сейнт Луис Джеймс Балард и този на Далас Роб Каплан заявиха, че денят, в който Фед ще започне да отменя програмата си за обратно изкупуване на активи, наближава.