Американският долар относително леко поскъпва спрямо еврото и йената на фона на растящите очаквания за повишаването на основните лихви в САЩ след декемврийското заседание на Федералния резерв.

Пазарите оценяват вероятността за покачване на ставките през декември на 74,5%, при предишна прогноза за шансовете това да се случи 69,5%, показват данните на CME Group. 

Позитивната статистика за икономиката на САЩ, а така също оптимистичните коментари от представители на Фед, поддържат надеждите на инвеститорите по отношение вдигането на лихвите, отбелязват валутните анализатори на BNP Paribas. 

Курсът на общата европейска валута към американската днес сутринта спада до 1,1039 долара за едно евро, в сравнение с нивото $1,1054 при закриване на вчерашната търговия. 

Американският долар поскъпва и спрямо японската валута до 103,60 йени за долар, при курс 103,51 в края на предишната сесия.

В същото време еврото незначително се понижава спрямо йената - до  114,35 йени за едно евро, в сравнение с курса 114,41 при закриване на вчерашната търговия.