Наблюдаваното в последните дни рали на долара изчерпа сили и в понеделник американската валута продължава да спада спрямо еврото. Тенденцията се оформя на фона на спада на доходността на американските държавни облигации и съмнението на инвеститорите, че Федералният резерв ще направи серия бързи вдигания на лихвата тази година.

Участниците на пазара очаква идните дни нови заявления по темата от членовете на Фед - Лорета Местер и Джеймс Балард.

Доходността на еталонните десетгодишни дългови книжа на САЩ се намира около 2,960 процента. В края на април тяхната доходност за кратък период надхвърли психологическите 3 процента.

Благодарение на това, миналата седмица доларовият индекс достигна максимални от четири и половина години нива. Но след това, показателят, отразяващ динамиката на американските пари спрямо кошница от 6 световни валути, започна да сдава позиции. Ръстът на потребителските цени през април се оказа по-нисък от очакваното, което охлади надеждите на инвеститорите за ускоряване темпото на вдигане на лихвите през 2018 година.

Сета участниците на пазара разчитат да получат допълнителна информация за състоянието на американската икономика от отчета на търговското министерство за продажбите на дребно, което ще излезе във вторник.

На този фон днес сутринта курсът на общата валута спрямо американската се покачва до $1,1960 за едно евро от $1,1943 при закриването на сесията в петък. Европейската валута продължава да се възстановява от падането си миналата седмица до минималното от декември м.г. ниво - $1,1823.

Стойността на долара по отношение на японската йена днес е относително стабилна като двойката се търгува при курс 109,41 йени при ниво 109,39 йени за долар в петък.

Общата валута поскъпва спрямо японската, като днес сутринта за едно евро на пазара дават 130,87 йени в сравнение с 130,63 йени в края на предишната сесия.