По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар поскъпва умерено спрямо еврото и британската лира стерлинги, като актуализира 24-годишен връх спрямо японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,34%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,33% .

Към 10 часа българско общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,16% и се търгува на пазара по 1,0024 долара за едно евро в сравнение с 1,0054 долара за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време спадна до $1,1593 за един паунд спрямо $1,1622 за паунд при затваряне на търговията в сряда.

Цената на американската валута по отношение на японските национални пари възлиза на 139,40 йени срещу 138,96 йени в края на предишната търговска сесия. По-рано в хода на сесията курсът се покачи до 139,69 йени за долар, най-високото ниво от септември 1998 година.

Продължаващото отслабване на йената спрямо долара се дължи на сериозни несъответствия в паричната политика на Федералния резерв и Централната банка на Япония. Докато американският паричен регулатор агресивно затяга политиката си, японската централна банка я поддържа изключително мека.

Ръководителят на Централната банка на Япония Харухико Курода потвърди в края на миналата седмица, че японската централна банка смята за необходимо да запази стимулите, тъй като външните фактори, тласкащи инфлацията нагоре, ще започнат да отслабват през следващата година.

"Потвърждението от председателя на Фед Джеръм Пауъл и ръководителя на Централната банка на Япония на техните планове за собствени подходи към паричната политика даде допълнителен тласък за движението на долара спрямо йената до 140 йени за долар", каза анализаторът на CBA Карол Конг , цитиран от Dow.Jones.