В началото на търговия в петък щатският долар укрепва спрямо повечето основни световни валути.

Търговците оценяват резултатите от срещата на Федералната резервна система (FRS) и очакват окончателните резултати от президентските избори в САЩ. Според последните данни кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън изпреварва Тръмп, спечелвайки 264 гласа на избирателните колегии от необходимите 270, като 214 са за Тръмп.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,18%. По-широкият WSJ доларов индекс нарасна с 0,1%.

Общата валута в петък сутринта се разменя срещу американската на ниво $1,1821 за евро в сравнение с $1,1826 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачва в същото време до 103,55 йени за долар срещу 103,49 йени за долар в четвъртък.

Стойността на британската лира стерлинг спрямо щатския долар днес сутринта падна до $1,3121 за паунд спрямо $1,3148 за паунд при затваряне на пазара вчера.

Федералният резерв на САЩ запази базовия лихвен процент по федералното на кредитиране (federal funds rate) в диапазона от 0% до 0,25% годишно на заседанието си на 4-5 ноември, както и се очакваше. Американската централна банка потвърди, че е готова да използва всички инструменти, с които разполага, в подкрепа на американската икономика.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция след срещата, че перспективите за американската икономика остават "силно несигурни" на фона на пандемията от коронавируса и отбеляза леко забавяне на икономическото възстановяване през последните месеци. На няколко пъти по време на речта си Пауъл призовава Конгреса за нов пакет стимули.

Междувременно вероятността за голям пакет от стимули в САЩ намалява, тъй като надеждите, че демократите ще получат контрол и върху двете камари на Конгреса, са по-слаби. Републиканците вероятно ще запазят контрола над Сената, а демократите над Камарата на представителите.

Така, независимо кой ще стане президент, ще му бъде трудно да приеме новия стимулационен пакет, пише Dow Jones.