В хода на валутната търговия в четвъртък курсът на щатския долар нараства умерено спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг.

По-голямата част от членовете на Камарата на представителите на САЩ одобриха резолюция, обявяваща импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. За това гласуваха 232 конгресмени, а против импийчмънта, 197 , сред гласувалите "за" има 10 републиканци. Резолюцията обвинява Тръмп в "сериозни престъпления и неправомерно поведение" след бунтовете в Капитолия миналата седмица.

Сега този въпрос е прехвърлен в Сената - горната камара на Конгреса. Очаква се обаче Сенатът на САЩ или да отхвърли предложението за импийчмънт, или да забави разглеждането на въпроса до идването на следващия президент на власт.

Дефицитът на държавния бюджет на САЩ през декември възлиза на рекордните 143,562 млрд. долара, съобщи Министерството на финансите на страната. Това е 10,8 пъти повече от декември 2019 г., когато бе 13,286 млрд. долара.

Междувременно в четвъртък новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще представи своите предложения за нови мерки в подкрепа на икономиката на страната.

В сряда еврото беше под натиск от политическата нестабилност в Италия, пише вестник Le Figaro. Министерският съвет в Рим, оглавяван от Джузепе Конте, се оказа в ситуация на политическа криза, след като двама министри от партия Italia Viva обявиха оставките си. Лидерът на партията и бивш премиер Матео Ренци, министърът на земеделието Тереза ​​Беланова и министърът на равни възможности Елена Бонети напускат правителството.

"Пазарът наблюдава ситуацията, въпреки че засега общото мнение е, че това се отнася само за Италия и ефект на доминото не се очаква", каза анализаторът от AxiCorp Стивън Инс.

Управителят на Банката на Англия Андрю Бейли заяви в сряда, че има "много въпросителни" по отношение на преминаването към отрицателни лихвени проценти.

"Имаше известни пазарни очаквания, че Банката на Англия скоро може да тръгне в тази посока (към отрицателни лихвени проценти, бел. ред.). Тези коментари (от Андрю Бейли) понижиха очакванията за отрицателни лихви", каза Нийл Джоунс от Mizuho Bank, цитиран от City AM.

Общата европейска валута в четвъртък сутринта отстъпва пред американската до 1,2215 долара за евро в сравнение с 1,2157 долара за евро при затваряне на пазара в сряда.

Доларът поскъпва и спрямо японската валута с 0,14%, до 104,04 йени срещу 103,89 йени за долар в края на предходната сесия.

Днес на пазара за едно евро дават по126,45 йени срещу 126,30 йени предния ден.

Британският фунт стерлинг пада минимално спрямо долара - до $1,3632 за паунд от $1,3639 за паунд при приключване на търговията в сряда.

Спрямо общата валута паундът е стабилен на ниво от 1,1219 евро към края на сесията вчера.

Обменният курс на китайската валута е стабилен спрямо американската на ниво 6,4680 юана за долар, в сравнение с 6.4681 юана за долар ден преди това.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,01% по време на днешната търговия.