Американската валута  стабилно  укрепва спрямо еврото и паунда, покачвайки се и по отношение на йената по време на търговията в петък сутринта. Доларът се търгува близо до месечен максимум на фона на данни, показващи стабилността на пазара на труда в САЩ, което може да стимулира Федералния резерв да продължи да повишава лихвите.

Доклад на индустриалната организация ADP, публикуван в четвъртък, показа ускоряващ се ръст в броя на работните места в частния сектор на САЩ. Те са се увеличили с 235 000 през декември, съобщи ADP. Анализаторите прогнозираха средно ръст на работните места с150 000, пише Trading Economics. През ноември цифрата се е увеличила със 127 хиляди.

Сега инвеститорите очакват официални данни за пазара на труда в САЩ за декември, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакват средно увеличение на броя на работните места в Съединените щати през миналия месец с 200 хиляди и безработица от 3,7%.

Протоколът от декемврийското заседание на Фед показа, че никой от лидерите на регулатора не смята за разумно да намали основния лихвен процент през тази година, както очакват финансовите пазари.

Участниците в срещата като цяло смятат, че "поддържането на рестриктивна парична политика за продължителен период, докато инфлацията ясно се придвижи към 2%, би било оправдано", се казва в протокола.

В същото време Централната банка на САЩ потвърди желанието си да постигне забавяне на инфлацията без прекомерно отслабване на икономическата активност, отбелязва Bloomberg.

В петък, към 9:42 часа българско време общата европейска валута се търгува около тримесечно дъно - за $1,0512, в сравнение с $1,0522 за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време се разменя на пазара при курс $1,1890 за един паунд срещу $1,1908 за паунд в края на вчерашната сесия., след като поевтиня до шест седмично дъно от 1,1873 долара в хода на търговията в четвъртък.

Цената на американската валута спрямо японската се повиши с 0,61% - до 134,29 йени за един долара в сравнение с 133,41 йени за долар при затваряне на търговията ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се покачва с 0,23%, а по-широкият доларов индекс WSJ добавя 0,11 %.