В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар уверено се покачва по отношение на еврото, британския паунд и леко спада към йената. Търговците продължават да следят отблизо напредъка на преговорите по въпроса за увеличаване на лимита на държавните заеми в САЩ.

Към 10:35 часа българско време за едно евро на пазара даваха по 1,0797 долара в сравнение с 1,0813 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг в същото време беше $1,2413 паунда за един долар при $1,2437 за паунд в понеделник.

Цената на американската валута спрямо японската се понижи до 138,40 йени за един долар от 138,6 йени за долар при закриване на предходната търговска сесия.

Доларът днес сутринта се повиши спрямо юана по време на търговията до 7,0511 юана от 7,0320 юана при затваряне на пазара в понеделник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,12% във вторник, по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0.08%.

Деноминираният в долари индекс ICE се повиши с 1,9% през последния месец, движен "както от увеличеното търсене на по-безопасни активи, така и от отслабването на очакванията, че Федералният резерв ще бъде принуден да намали бързо лихвения процент тази година", каза Матю Райън анализатор на Ebury Partners .

Преговорите между президента на САЩ Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите на САЩ републиканец Кевин Маккарти в понеделник, според двете страни, са били продуктивни, но не е постигнато споразумение. Междувременно крайният срок за повишаване на тавана на националния дълг наближава: министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза предния ден, че средствата на нейния отдел "с голяма вероятност" ще се изчерпят в началото на юни и вероятно дори до 1 юни.

Президентът на Федералната резервна банка на Луис (FRB) Джеймс Булард каза в понеделник, че смята, че централната банка на САЩ трябва да повиши своя референтен лихвен процент още два пъти тази година.

"Мисля, че ще трябва да повишим ставката, за да окажем достатъчен натиск върху инфлацията", каза Булард на финансов форум в понеделник.

Неговият колега от Минеаполис, Нийл Кашкари, каза пред CNBC, че шансовете за повишаване на лихвата или запазването й на същото ниво след резултатите от срещата на Фед през юни са приблизително еднакви. Ден по-рано Кашкари каза пред The ​​Wall Street Journal, че е готов да подкрепи пауза в цикъла на затягане на Фед.