Доларът се държи уверено стабилно в началото на днешната валутна търговия. Той набира сили от оптимистични коментари от шеф на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън, за състоянието на американската икономика, което повишава вероятността за покачване на лихвите до края на годината.

Сутринта курсът на долара прибави 0,5 процента спрямо японската валута, покачвайки се до 102,33 йени за долар.

Еврото също демонстрира слаба динамика спрямо долара, търгувайки се близо до нивото $1,1205. В същото време доларовият индекс към кошницата от шестте основни валути леко се понижи до 95,499, но по-рано в азиатската сесия достигна 95,608, максимум от 16 август.

Британският фунт стерлинг спадна спрямо американската валута до $1,3129.

В хода на ежегодната конференция на представители на световни централни банки в Джексън Хоул, щата Уайоминг, Йелън каза, че възможността д а се повишат основните лихви в САЩ са се увеличила през последните месеци на фона на възстановяващия де пазар на труда.Тя не посочи срокове, но зам.-председателят на ФЕД, Стенли Фишер, обясни, че нейните коментари сочат очаквано повишение на лихвите до края на 2016 година.

След тези коментари пазарът оценява вероятността основните лихви в САЩ да се покачат през септември на 30 процента, вместо предишните 18 на сто. А шансовете за качване на ставките през декември сега се покачват на 60 на сто от 57 процента, преди посочените изявления на Йелън и Фишер.