Марио Драги, управителят на Европейската централна банка, не вижда необходимост централната банка да се отклонява от провежданата досега парична и лихвена политика.

Става дума за програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", до края на годината и запазване на рекордно ниските лихвени ставки далеч, след като предприеманите мерки спомогнат за стимулиране на инфлацията в еврозоната.

По думите на Драги е прекалено рано да се намаляват масивните парични стимули въпреки сигналите за засилване на икономиката на еврозоната. Той отбеляза, че вижда доказателства за по-всеобхватно икономическо възстановяване сред 19-те страни от еврозоната, но допълни, че е прекалено рано да провъзгласим, че е постигнат успех по отношение на инфлацията.

Драги също така посочи, че половината от постигнатия икономически растеж в еврозоната се дължи на провежданата от ЕЦБ политика.

"Аз не виждам причини да се отклоняваме от посланията, които ние отправяме последователно", заяви Марио Драги по време на конференция във Франкфурт, информира сайтът на ЕЦБ.

"Преди да бъдат направени каквито и да било промени в елементите на нашата позиция - по отношение на лихвите, покупките на активи и посланията за бъдещата политика - ние трябва да бъдем достатъчно уверени, че инфлацията в еврозоната действително ще се доближи до нашата средносрочна цел (от малко под 2 на сто) и ще остане там дори при затягане на паричната и лихвена политика", допълва шефът на ЕЦБ, цитиран от bnr.bg .

Коментарите на Драги са факт след серия смесени послания на топ политици от ЕЦБ в последните дни относно това, дали централната банка е готова да намали програмата за "количествени улеснения" в размер на цели 2,3 трлн. евро и да започне да повишава рекордно ниските лихвени ставки. Това накара редица инвеститори и анализатори да започнат да залагат на първо вдигане на основните лихви на ЕЦБ в началото на 2018 година.

Днешното изказване на Марио Драги обаче парира част от тези очаквания и провокира спад на еврото спрямо останалите водещи валути.