В Китай има вълна от неизпълнение на корпоративния дълг, което ще доведе страната до огромна финансова криза, пише руската РИА Новости. Медията припомня, че още преди пандемията МВФ и Световната банка предупредиха, че "сценарият на китайския дълг може да потопи световната икономика в депресия". В Азия назрява нова заплаха, която по всяка вероятност отново ще се отрази на целия свят.

През първата половина на годината 25 китайски компании са просрочили облигации на стойност близо 10 милиарда щатски долара. Това е най-високият показател в историята на пазара със 121 процента от БВП на КНР. В същото време повече от половината от неизпълненията - 5,6 милиарда долара - са на правителствени организации. Това са оценките на международната рейтингова агенция Fitch.

БВП на Китай разочарова

БВП на Китай разочарова

Първото тримесечие беше ревизирано надолу

Според изчисленията на компанията Shanghai DZH, чиито анализатори отчитат широкия дългов пазар, включително ценни книжа без международни рейтингови агенции, неизпълненията са в размер на 18 милиарда долара.

Държавните компании вече са в сериозна дългова криза

През 2019-а този сектор представлява само 10 на сто от неизпълненията, през 2020-а година вече е в размер на 40%, а през първите две тримесечия на тази година - повече от половината.

В продължение на десетилетия китайските държавни компании са получавали гаранции за задължения от правителството и общинските власти, твърдят анализатори от Японския изследователски институт.

"Големите държавни компании генерираха дългове с пълната увереност, че няма да имат проблеми. Но животът показа, че това далеч не е така", допълват анализаторите.

Китай изненада с неочакван ръст на износа, но прогнозите са мрачни

Втората най-голяма икономика изненада с неочакван ръст на износа, но прогнозите са мрачни

Пекин смята световната макроикономическа среда за все по-несигурна и предупреждава, че през второто полугодие на годината растежът ще се забави

Китайската икономика вече е обременена с дълг с почти 300% от БВП

Институтът Брукингс прогнозира, че през 2028-а година Китай ще изпревари САЩ като световна икономическа сила

Бързото излизане от блокировките, вследствие на пандемията помогна на Пекин да стане най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции в света. За първи път в новата историята Китай (в комбинация с Хонконг) остави зад себе си САЩ по брой компании (124 срещу 121) в списъка на Fortune 500. Освен това САЩ загубиха статута си на най-големият търговски партньор на Европейския съюз.

Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света 2 години по-рано от очакваното, уверени са икономистите

Но обратната страна на монетата е огромния корпоративен дълг. Международният валутен фонд предупреди за тази опасност още през 2019-а година. Анализаторите посочиха, че щом Пекин поеме водеща роля, глобалният дълг ще избухне, което ще доведе до колапс, сравним с кризата от 2008-а година.

Когато финансовата криза настъпи преди 13 години Пекин отговори с разширяване на кредитирането. Настоящият корпоративен дълг на КНР е почти 150% от БВП. Като част от стратегическата програма "Произведено в Китай - 2025 г." Пекин масово придоби западни компании, получавайки достъп до най-новите технологии.

Сенчестото банкиране, което нарасна до тревожни мащаби, направи възможно събирането на заеми. В резултат на това от 2012 г. китайският кредитен пазар претърпя трансформация: банките в сянка започнаха да доминират, особено така наречените услуги за управление на активи. Тези механизми за кредитиране предлагат на спестителите висока възвръщаемост, но с много по-големи рискове.

Китай си купува приятели с пристанища и пътища. Сега САЩ иска да направи същото

Китай си купува приятели с пристанища и пътища. Сега САЩ иска да направи същото

Вашингтон предприема нова стратегия, за да се справи с китайското икономическо влияние

В Китай т. нар. сенчест сектор се оценява на 13 трилиона. Както и МВФ, и Световната банка предупреждават, по всяка вероятност азиатската криза е съвсем близо. През следващите 2 години китайските компании ще трябва да изплатят или рефинансират 2,14 трилиона долара дълг. Това е с 60% повече от предходния период.

"Инвеститорите традиционно гледат на облигации, емитирани от държавни компании, които са по-малко рискови поради предполагаемата им държавна подкрепа. Но закъсненията в плащанията предизвикаха разпродажба. Кредитна криза назрява", пише Bloomberg.

Местните китайски компании, които са предимно държавни, взимат непрестанни заеми, което ще засегне банковата система. Китайската народна банка препоръча да се ограничат инвестициите във финансови продукти с рейтинг под "AA" в национален мащаб.

Днес националният кредитен пазар в Китай е на стойност 17 трилиона долара.