Вносът и износът на Китай записаха по-силен от очаквания ръст през юни. Данните показват, че търсенето на китайски стоки остава силно, а спорадичните повишения на заразените с Covid-19 в най-големия експортен хъб в страната не са засегнали износа, пише The Wall Street Journal.

Износът на Китай нараства с 32,2% спрямо година по-рано в щатски долари, докато през май ръстът бе 27,9%, показват митническите данни. Икономисти очакваха 23,2% растеж през шестия месец.

През последните месеци износът, ключов двигател на икономическото възстановяване на страната, показва слабост насред повишаващите се цени на суровините, отслабено чуждестранно търсене и проблеми при доставките.

В края на май местните власти в Гуандун, икономическа и експортна крепост за Китай, въведоха отново част от здравните мерки срещу вируса заради повишение на броя на заразените. Икономистите се притесняваха и от ефектите върху търговията заради значимостта на пристанището в Шънджън, второто най-натоварено в страната след Шанхай.

Задръстването на глобалната търговия в Южно китайско море се влошава

Задръстването на глобалната търговия в Южно китайско море се влошава

Тя вече търпи по-тежки удари там, отколкото по време на блокирането на Суецкия канал

Временното затваряне на порта и другите проблеми около веригите за доставки не са оказали значим ефект върху износителите, подчертава Луис Куис, директор в Oxford Economics.

Говорителят на митниците Ли Куивен посочва, че общата сума на износа и вноса на Китай достигат най-високото си ниво за първото полугодие на годината. Месечният внос и износ постига 13 поредни месеца на растеж.

Вносът нараства с 36,7% през юни спрямо година по-рано — по-бавно от отчетеното през май повишение от 51,1%, но все пак надхвърля очакванията на анализаторите за 25,5% ръст.

Въпреки добрите данни, Пекин смята световната макроикономическа среда за все по-несигурна и предупреждава, че през второто полугодие на годината растежът ще се забави. За някои икономисти данните от юни не са достатъчни, за да променят прогнозите за спад на износа през следващите месеци.

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Какво е нужно, за да се случи рокадата на върха