Биткойн наистина се доказа като по-устойчив актив, отколкото мнозина бяха прогнозирали след първите няколко балона, които се спукаха през 2013 и 2018 г., а през последните месеци имаше няколко големи институционални инвеститори, които навлязоха в криптовалутата, пише основателят на Rosenberg Research & Associates Дейвид Розенберг за Financial Post. Но ние продължаваме да вярваме, че сравненията между криптовалутата и златото са абсурдни.

Разбираемо е, че алтернативните активи навлизат на мода в настоящата макросреда, където централните банки и по-специално Федералният резерв на САЩ се заиграват с границите на паричната политика и разширяват балансите си повече, отколкото по всяко друго време, включително след последната глобална финансова криза.

И тъй като доверието в правителството на САЩ се влошава едновременно с пускането на стимулите в икономиката, инвеститорите е разумно да търсят активи, съхраняващи стойността, като хедж срещу несигурността, обезценяването на валутата и рисковете от инфлация (макар че скоро няма да се регистрира значителна инфлация).

Но по наша оценка това са аргументи за притежаването на диверсифициран портфейл, който включва твърди активи като златото и инструменти, които ще запазят стойността си при тези текущи рискове. Но няма гаранция, че биткойн ще съхрани стойността си.

Както можем да видим от масивния спад от 26% през миналите неделя и понеделник (най-голямата двудневна корекция от март насам), дори ако биткойн е в състояние да поддържа по-високо ниво с течение на времето, тъй като повече инвеститори се трупат, волатилността все още ще е твърде екстремна и стойността ще е твърде волатилна на манипулация, за да може тя да бъде истински актив убежище. Извън Hodl-култа (по същество тези, които се ангажират да купуват биткойни и държат за неопределено дълго време), много от тези, които инвестират в цифровата валута, правят това поради нейната нестабилност, което го прави привлекателна схема за бързо забогатяване за спекулантите.

Сравненията със златото в това отношение са неоснователни. Никой никога не говори за риска златото да поевтинее до нула, защото просто не може - цената му има дъно, тъй като то има физически свойства, които го правят полезно дори извън основната му функция като сигурен актив. Но биткойн, който има минимална присъща стойност, разчита на вярата на притежателите си, че струва повече от нищо и че технологията е надеждна. О, и да не забравим, че златото напоследък се използва за производството на енергията, която се използва в процеса на добив на биткойн.

Не ни разбирайте погрешно. Като не-крипто-експерти, изглежда, че системата на електронния регистър е доста умна. Същевременно вградените в нея функции, като ограничено предлагане от 21 млн. биткойна и свиването на добива наполовина на всеки четири години, което поддържане инфлацията на криптовалутата ниска, работят добре. Диверсифицираната мрежа също затруднява подправянето на данните (което, макар и трудно, не е невъзможно).

Но вече има проблеми, включително цифрата, съобщена от Ню Йорк Таймс тази седмица, според която до 20 процента от съществуващите досега 18,5 милиона биткойни са изгубени от потребители, които са забравили паролите или са загубили своите устройства за съхранение, на които са държали своите "активи". Тези проблеми правят традиционните банкови системи да изглеждат много по-желани и сигурни за по-голямата част от хората.

Отново, въпреки че някои от технологиите, стоящи зад биткойн, са вероятно революционни, базирани на съвременните възможности, това не означава, че иновациите в света на квантовите изчисления например не биха могли да направят биткойн остарял.

Предстоящите технологични иновации биха могли да изложат на опасност цялата вселена на криптосигурността, тъй като частните ключове, които в момента се смятат за неразбиваеми, могат лесно да бъдат победени от нея. Колко полезно е да имаме "запас от стойност", който използва технология, която може да бъде хакната в рамките на между пет и десет години?

Златото се използва като запас от стойност в продължение на хиляди години и е безопасен и лесно разбираем актив, който има трайна стойност, независимо дали се конкурира с криптовалутите за внимание. С развитието на технологията кой ще каже, че бъдещата технология не може да създаде "цифрово злато"?

Без съмнение цифровите разплащателни системи ще станат все по-масови, тъй като централните банки продължават да разработват цифрови валути и ние трябва да останем отворени за това как технологиите могат да се развият в бъдещето. Но това не означава, че биткойн ще царува: само защото е първият, не означава, че е най-добрият или последният.

В крайна сметка: наистина не виждаме дебатите за злато и биткойн като "едното или другото". Няма нищо лошо в това да инвестирате малък, а ние имаме предвид малък, заек от портфолиото си в нещо като биткойн, ако толерантността на риска ви го позволява (или просто искате да продължите да пътувате). Но като предпазливи инвеститори, ние поддържаме здравословна доза скептицизъм по отношение на това като запас от стойност, тъй като ценовото му действие, подобно на балон, говори повече за рисково качество, отколкото за хеджиране срещу несигурността.

Погледнете ценовото представяне: волатилността на биткойн е 5 пъти по-висока от волатилността назлатото. Само защото се появи като платежно средство, не означава, че биткойн отговаря на изискването да бъде инвестиция. В крайна сметка, някой може да каже: "Искам да извадя част от моя микс от активи в швейцарски франкове." Но защо не и швейцарски франкове? Исторически дисциплинираната Швейцарска национална банка поддържа растеж на швейцарския M2 в строг и последователен годишен диапазон на растеж от три до пет процента през последните пет, 10, 20 и 30 години.