Инвеститорите на всякаква възраст трябва да обмислят дали да не добавят криптовалути към портфолиото си, смятат някои финансови съветници, цитирани от CNBC.

"Преди четири години може би един от десетима клиенти идваха в офиса и искаха да научат повече за дигиталните активи и криптовалутите", казва сертифицираният финансов планьор Дъглас Бонапарт, президент на Bone Fide Wealth — компания, която работи най-вече с милениали. "Сега, само четири години по-късно, делът им е 50 процента". Другите 50 процента трябва да получат нужната информация и образование, смята още той.

Клиентите на Айвъри Джонсън са малко по-възрастни, но също се интересуват от криптовалутите, казва той. "Всеки път, в който 65-годишен мъж от Лонг Айлънд се обади и започне да говори за ripple, то знаеш, че той води такива разговори и с приятелите си", казва Джонсън, основател на Delancey Wealth Management.

Професионалистите в сферата на управление на активи съветват да се консултирате, ако имате съмнения дали подобна инвестиция е подходяща, както и как да подходите към криптосвета. Както и какво да правите, ако вече сте успяли да спечелите значителна сума.

Бонапарт съветва клиентите, които са изкарали значителна възвращаемост от инвестиция в криптовалута, да използват печалбата, за да изпълнят друга голяма цел — изплащането на жилище или друг дълг.

За други клиенти, казва Джонсън, притежанието на криптовалута може да е подходящо в дългосрочен план. "Очевидно има повече волатилност в този клас и в такъв случай се прицелваме към по-дълъг период", казва той.

Но експерти препоръчват да не бързате да се гмуркате в дълбокото — тоест да се концентрирате първо върху старите и добре познати криптовалути като Bitcoin и Ether. Към момента има още поне 15 хил. други криптовалути, по данни на CoinMarketCap. Но Bitcoin и Ether формират около 60 процента от пазарната капитализация на всички криптовалутите.

Експертите предупреждават, че макар Bitcoin да е силно волатилен, при по-малките криптовалути движенията са още по-главозамайващи.Друг съвет е инвеститорите да не отделят повече от 5 процента от портфолиото си за криптовалути.