Курсът на общата европейска валута демонстрира положителна динамика в първия работен ден на новата година. Във вторник еврото расте по отношение на долара на фона и с поддръжката на добрите макроикономически данни за промишлеността в еврозоната, отчита днешната валутна търговия.

От фундаментална гледна точка подкрепа за еврото дават и подобрените икономически перспективи през еврозоната. Позитивният импулс трябва да се запази през тази година, смята валутният стратег на Societe Generale Алвин Тан, цитиран от Reuters.

Той допълва, че Societe Generale прогнозира укрепване на общата европейска валута до ниво 1,25 долара за едно евро към средата на 2018 година.

Днес по обед еврото се търгуваше по 1,2064 долара при курс $1,2007 на последната сесия.

Доларът спада и към йената 112,27 йени от 112,67 йени в края на предишната валутна търговия.

Индексът на долара, отразяващ динамиката на американската спрямо кошницата от 6 основни световни валути се понижава с 0,3%, до 91,85 пункта.

Производството в еврозоната чупи рекорди, заводите са заринати от поръчки

Производството в еврозоната чупи рекорди, заводите са заринати от поръчки

Възходът се дължи главно на машините и съоръженията

Във вторник инвеститорите обърнаха внимание на информацията от изследователската компания Markit Economics. Според данните, изчислявания от нея индекс за деловата активност в промишления сектор (PMI) за 19-те страни от еврозоната през декември е нараснал до 60,6 пункта от 60,1 пункта през ноември.

Това е най-високата стойност на индекса за цялата история на създадения през средата на 1997 година измерител на промишлената активност.