Производството в еврозоната нарасна до рекодно ниво през декември, приключвайки стабилна година, в която индустрията се възползва от подобряването на световната икономика.

Месечният производствен индекс на IHS Markit скочи до 60.6 от 60.1 пункта през ноември, достигайки най-високата стойност от началото на проучването през 1997 г. Това е много над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Силното представяне през декември не беше еднократен успех, средната стойност за 2017 г. също достигна върхови нива.

Данните показват как икономиката в еврозоната печели от покачващото се глобално търсене. Заводите са заринати от нови поръчки, чиито брой е най-големият през последните 17 години, а износът достига върхове в редица държави.

Оптимизмът сред производителите в еврозоната достигна най-високото си ниво поне от от 2012 г., а "окуражаващият" икономически подем се дължи главно на производителите на инвестиционни стоки като машини и съоръжения.

"По-големите инвестиции трябва да помогнат за повишаване на производителността и печалбите и така да подобрят устойчивостта на възхода", посочва главният бизнес икономист на Markit Крис Уилямсън.

Европейската централна банка забеляза икономическите подобрения и повиши прогнозите си за растеж този месец. Тя предвижда разширяване на икономиката в еврозоната с 2.4% през 2017 г. - което ще е най-доброто за десетилетие - и 2.3% през новата година.

Дори ако инфлацията е под заложената, другите оптимистични данни означават, че ЕЦБ ще намали месечно изкупуване на облигации за втори път.