Европа е изправена пред по-висока инфлация и по-бавен икономически растеж от предвиденото, тъй като войната в Украйна влошава потребителското и бизнес доверие и повишава цените на енергията. Това заяви днес управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на визитата си в Кипър.

"В краткосрочен план ще се сблъскаме с по-висока инфлация и по-бавен растеж", каза тя в реч в Никозия, съобщи БНР.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-високи ще бъдат икономическите разходи и толкова по-голяма е вероятността да се окажем в по-неблагоприятния сценарии", каза Лагард.

По думите й, "шокът в предлагането", причинен от конфликта, е "тласнал нагоре инфлацията", като същевременно е намалил икономическия растеж. Тя отбеляза, че цените на природния газа са се повишили с 52% от началото на годината, а цените на петрола - с 64%.

Според основния сценарий на прогнозите на ЕЦБ, който включва първоначална оценка на последиците от войната, икономиката в еврозоната ще расте с 3,7% през тази година, а не с над 4%, каквито бяха предишните прогнози (през декември 2021 г.), след което растежът да се забави до 2,8% през 2023 година.

В днешната си реч Лагард също така каза, че домакинствата вече са станали песимистично настроени и намаляват разходите си, като и бизнес инвестициите вероятно също ще бъдат негативно засегнати.

Шефът на ЕЦБ посочи, че промените в основните лихвени ставки ще се извършват постепенно, "за да се управлява тази несигурност", причинена от конфликта между Русия и Украйна.

"Всякакви корекции на основните лихвени проценти на ЕЦБ ще се осъществят известно време след края на нашите нетни покупки в рамките на програмата за "количествени улеснения" (APP) и ще бъдат постепенни", коментира Лагард, добавяйки, че гъвкавостта и възможностите също така са от голямо значение, когато става въпрос за преследване на "ценова стабилност".

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

Централната банка повиши прогнозите си за инфлацията