Управителят на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че конфликтът между Русия и Украйна и санкциите, наложени спрямо Москва, са причинили "негативен икономически шок" в Европейския съюз, въпреки че "шокът за Русия е много по-силен".

Кризата причинява по-нататъшно повишаване на инфлацията чрез по-високи цени на енергията, забавяне на икономическия растеж и повишена несигурност, обясни Вилроа дьо Гало, съобщи БНР.

Той подчерта същевременно, че икономиката на ЕС няма да влезе в рецесия през следващите няколко години, въпреки че на вчерашното си заседание ЕЦБ ревизира надолу прогнозите за икономическия растеж.

Според основния сценарий, заложен в последните прогнози на ЕЦБ, брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще отбележи ръст от 3,7% през 2022 г., след което растежът ще се забави до 2,8% през 2023 г. и до 1,6% през 2024 година.

В същото време, ЕЦБ вече очаква инфлацията в еврозоната да скочи с 5,1% през настоящата година, след като през декември 2021 г. Централната банка очакваше показателят да е 3,2%. За 2023 г. се очаква годишната инфлацията да е с темп от 2,1%, а за 2024 г. очакванията са темпът й да се понижи до 1,9%. Предишната прогноза беше за годишна инфлация от 1,8% за следващите две години.

ЕЦБ е пред дилема заради войната в Украйна

ЕЦБ е пред дилема заради войната в Украйна

Рискът от стагфлация определено се е засилил