Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да пусне "прототип" на цифрова валута на централната банка (CBDC) през следващата година. Това съобщи управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния икономически форум в Давос.

"Ще имаме прототип в ЕЦБ до края на 2023 г.", каза той, цитиран от БНР. Въпреки това Франсова дьо Гало подчерта, че съществува голяма предпазливост относно концепцията за пускане на CBDC - цифрови валути на централните банки.

Коментарите отразяват заключението на срещата на високо ниво на управителите на централни банки в Цюрих през миналата седмица. Те са във връзка с това, че 90% от централните банки по света съобщават, че или разработват, или изучават концепцията за CBDC (Сentral bank digital currency).

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос тази седмица. Въпреки това, сред присъстващите има значителен скептицизъм относно много аспекти на дигиталните активи - особено след като през последните седмици имаше рязък спад в стойността на цифровите активи като биткойн, а т.нар. "стабилни монети" (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

"Някои stablecoins заслужават името си, но има други, които не го правят", посочи от своя страна и управителят на МВФ Кристалина Георгиева. Въпреки това тя коментира, че "идеята за цифрови валути на централните банки се движи толкова бързо, че МВФ трябва да я "прегърне".

ЕЦБ: Цифровото евро би било допълнение към парите в брой

ЕЦБ: Цифровото евро би било допълнение към парите в брой

"Прототипът" на дигиталната валутата ще бъде представен през 2023 година