Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ако бъде въведено, цифровото евро "ще допълни парите в брой, а няма да ги замести". ЕЦБ прочува как една дигитална валута "може да предложи удобно и безплатно платежно средство, което позволява на хората да плащат навсякъде в еврозоната с безрискови цифрови пари", допълни тя.

Окончателното решение за евентуално въвеждане на цифрово евро това ще бъде взето през 2024 г., каза управителят на ЕЦБ.

Говорейки пред Европейския парламент по повод 20-ата годишнина от въвеждането на евробанкнотите и монетите, Лагард подчерта значението на единната валутата като "крайъгълен камък в европейската история" и "най-голямата в света промяна на парите".

Тя добави, че ЕЦБ, която е "пазител на еврото", ще промени дизайна на банкнотите, за да се увери, че те "ще продължават да бъдат сигурни, добре приети и да са ефективно средство за плащане".

Наскоро Лагард изтъкна провеждането на дискусиите за цифровото евро като един от приоритетите на ЕЦБ в близко бъдеще. По-рано членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пък отбеляза, че "прототипът" на дигиталната валутата ще бъде представен през 2023 година.

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро "ще повиши международната роля на еврото"