По време на валутната търговия в петък сутринта доларът отново се засилва спрямо еврото и лирата стерлинг, като продължава да поевтинява спрямо йената.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,02%, апо-широкият WSJ Dollar Index - 0,06%.

ICE е на ниво от 111,38 пункта, оставайки близо до 20-годишния връх, регистриран предишния ден (111,81 пункта). Доларът е подкрепен както от очакванията за по-нататъшно затягане на политиката на Федералния резерв на САЩ, така и от общото нарастване на търсенето на активи "убежище" на фона на нарастващото геополитическо напрежение и страховете от глобална рецесия.

Към 9:55 часа българско време общата европейска валута се разменя срещу американската на ниво $0,9812 за едно евро спрямо $0,9836 за евро при затварянето на предишната сесия.

В същото време британската лира стерлинг падна до $1,1220 за един паунд срещу $1,1261 за паунд врая на предходната борсова търговия.

Стойността на долара спрямо японската национална валута падна в същото време до 142,29 йени спрямо 142,39 йени при затварянето на пазара в четвъртък.

Преди ден доларът загуби 1,2% спрямо йената поради намесата на Япония на валутния пазар. Токио се намеси в подкрепа на йената за първи път от 1998 година.

По-нататъшната такава интервенция вероятно ще задържи разменния курс на тази валутна двойка под 145 йени за един долара, според анализаторите на Capital Economics, Томас Матюс и Йонас Голтерман. Несъответствието между лихвите на централните банки на САЩ и Япония ще намалее с течение на времето, но в краткосрочен план този фактор ще продължи да оказва натиск върху йената, според проучване на Capital Economics, цитирано от Dow Jones.