Европейската комисия (ЕК) прие нов пакет, свързан с дигиталните финанси и плащанията, както и с правни предложения свързани с биткойн, предаде Cointelegraph. Това е стъпка в посока на уреждане на статуса и на криптовалутите, изтъкват от изданието.

Фокусът на предложенията пада върху т.нар. "стабилни койни" (stablecoins) - криптовалути, чиято стойност е обвързана с друг, обикновено реален актив. Пример за такава e Libra на Facebook, който трябва да се базира върху кошница от фиатни пари като долара и еврото. В други случаи цената на стабилните койни се базира върху предварително зададен алгоритъм.

Третата най-голяма криптоборса в Корея беше конфискувана от полицията заради фалшиви транзакции

Третата най-голяма криптоборса в Корея беше конфискувана от полицията заради фалшиви транзакции

Почти 100% от извършените обеми са били манипулирани от ръководството на тържището, посочват властите

Идеята на Брюксел е да въведе регулации за компаниите, емитиращи стабилни койни. Ако бъдат приети, те ще създадат изисквания за капиталовата адекватност, правата на инвеститорите и надзора върху тях. Разбира се, представителите на бизнеса ще трябва да се регистрират пред националните органи в съответните страни, ако количеството стабилни койни надхвърля 5 млн. евро.

Сред задължителните изисквания за бизнесите ще е публикуването на бяла книга, която обаче няма да е необходима за компании, емитиращи до 1 млн. евро в криптовалута. "Регулациите, наложени на доставчиците на криптоуслуги, трябва да са пропорционални на рисковете, създадени от тях", се изтъква в документа от Брюксел.

Интересното е, че според администрацията криптовалутите и по-конкретно именно стабилните койни може да се превърнат в добър канал за финансиране на европейския бизнес. "Като прави правилата по-сигурни и по-удобни за дигиталните потребители, Комисията се стреми да подпомогне отговорните иновации във финансовия сектор на Европейския съюз, особено за иновативните дигитални стартъпи", се посочва в документа.

Руска банка отпусна кредит срещу криптовалута

Руска банка отпусна кредит срещу криптовалута

За първи път в страната