Европейски регулатор поднови призивите си за забрана на процеса по добив на криптовалути в целия съюз и изрази притеснения относно дела на възобновяемата енергия, който криптовалутите използват. В интервю за Financial Times Ерик Тедеен, вицепредседател на Европейския орган за ценни книжа и пазари заяви, че добивът на bitcoin се е превърнал в "национален проблем" в родната му Швеция.

Тедеен смята, че основният метод за криптодобив — т. нар. proof of work — който е заложен в bitcoin, трябва да бъде забранен, а вместо това индустрията трябва да премине към proof of stake, който използва далеч по-малко електроенергия.

Първият метод, който се използва и от ether, изисква участниците да верифицират транзакциите чрез разрешаването на сложни аритметични задачи. При втория, броят на страните, които одобряват транзакциите, е далеч по-малък. Очаква се ether да мигрира към него скоро.

Китай вече забрани изцяло криптодобива през миналата година, а по-рано тази седмица това направи и Косово. Изчислява се, че той отговаря за 0,6 процента от общото енергийно потребление в света — или повече отколкото Норвегия.

Една по една държавите започнаха да гонят копачите на bitcoin

Една по една държавите започнаха да гонят копачите на bitcoin

Проблемът на bitcoin е, че повишава потреблението на електроенергия в момент, в който светът просто не разполага с достатъчно