Косово забрани "копаенето" на bitcoin — поредната държава от дълъг списък на страни, които се оказаха недружелюбни за криптовалутата, пише Fortune.

Миналата година крак повлече Китай, която през септември забрани изцяло добива на криптовалути на територията си. Копачите се преместиха към скандинавските държави, където голяма част от електроенергията идва от чисти източници. Други се запътиха към държави като Казахстан, Иран, Косово и малка Абхазия, където електроенергията идва от въглища и природен газ. До миналата есен четвърт от bitcoin монетите идваха от Казахстан и Иран.

Но през последните месеци тези държави също започнаха да гонят миньорите. Причината е, че новодошлите използват огромни количества електроенергия, създавайки недостиг и последва временно спиране на електроподаването от Техеран до Алмати. Тенденцията е особено неприятна новина за ентусиастите, които прогнозират, че bitcoin скоро ще разреши енергийния си проблем, като използва най-вече чиста енергия. Но скандинавските държави започнаха да твърдят, че не могат да постигнат целите си за чиста енергия, ако криптоиндустрията използва толкова голям и все още растящ дял от техните ресурси.

Всичко това е предупреждение и за местата, където криптокопачите сега намират нов дом, често изгонени от Китай — предупреждение за Тексас, Ню Йорк и Кентъки, както и европейски държави като Германия и Ирландия, които все още ги посрещат с отворени обятия.

Косово

През последните години евтиният ток, произвеждан от въглищните централи в Косово, привлече множество копачи. Индустрията е особено силна в северната част на страната с население 1,8 млн. души — най-вече сред младите сърби, които не признават Косово като държава и отказват да плащат за електричество. През последните месеци спирането на работата на въглищните централи принуди правителството да внесе огромни количества скъп природен газ от съседите си и днес 40 процента от енергията идва от чужбина. Страната въведе 60-дневен период на извънредно положение, през който смята да налага ограничение на употребата на електроенергия от бита и бизнеса. Забраната за добив на bitcoin е в центъра на кампанията.

Надеждата е, че с освобождаване на енергията, използвана от тази индустрия, Косово ще успее да премине през студените зимни месеци. Посланието е ясно: енергията става дефицитен продукт по света и все повече и повече държави поставят под въпрос дали има смисъл значим дял от нея да се използва от дигитална валута, която все още не се радва на широка употреба.

Иран, отново

През май в Иран спирането на тока бе често явление. За да облекчи проблема и да запази по-голям дял от електроенергията за домакинствата, правителството наложи 4-месечна забрана върху добива на bitcoin. След краткото ѝ премахване, на 28 декември Техеран отново я наложи.

Официалните данни сочат, че bitcoin ползва 3-4 процента от електроенергията в страната. Но по други изчисления над 60 процента от добива се извършва нелегално и не е засегнат от забраните.

Забраната ще бъде в сила до средата на март, като се очаква тогава правителството да я премахне. За Техеран добивът носи изключително нужна чуждестранна валута.

Казахстан

Заедно със САЩ, Казахстан бе сред най-популярните дестинации за копачите, изгонени от Китай. Миналата есен Cambridge University изчисли, че там се намират 22 процента от световните мощности в добива на bitcoin. В Алмати, най-големият град, добивът се удвоява между май и средата на ноември. Обичайно, потреблението на електроенергия в страната расте с 1-2 процента годишно, но през 2021 г. то подскочи с 8 процента.

Казахстан има огромни резерви от петрол и в началото на миналата година се хвалеше с излишен капацитет от електроенергия. Но до юли вече страдаше от спиране на тока, а през септември правителството наложи режим, с който определи дажби на 50-те регистрирани компании. Два месеца по-късно прие още ограничаващи потреблението мерки.

Исландия

Ислания се радва на популярния си излишък от евтина геотермална енергия, който я превърна в магнит за копачите през последните години. Страната е дом и на компании, които претопяват стомана и на центрове за данни — все бизнес с огромен апетите за електроенергия.

В момента страната страда от проблемите в енергийните доставки, а bitcoin индустрията допринася значително за настоящия недостиг. Така на 7 декември националната енергийна компания заяви, че повече няма да приема заявки за включване от нови криптокопачи.

Швеция

На 12 ноември двама висши политици написаха отворено писмо до регулатора и до ЕС, което може да постави под опасност надеждите bitcoin да "позеленее". Директорът на Агенцията за опазване на околната среда и този на Комисията за финансов надзор в страната призоваха лидерите на Швеция да забранят изцяло криптодобива. Както и подобен ход да направи целия ЕС. Причината е малко по-различна: притеснението им не е свързано с огромния въглероден отпечатък на bitcoin, а с чистата енергия, която криптовалутата използва, и която те искат да бъде запазена за традиционните индустрии, както и за зарядни станции за електромобили и други.

Норвегия

Дни след писмото министърът на регионалното развитие в Норвегия се присъедини към каузата на шведските си колеги. В Норвегия също има огромна алуминиева и стоманена индустрия, която се опитва да се "изчисти". С растящите цени на алуминия расте и апетитът за ток.

Страната се подготвя и за износ на електроенергия в Европа и огромни приходи.

Малка Абхазия

Малка Абхазия, намираща се на брега на Черно море, изпита затрудненията, причинени от копачите, още преди Иран и Казахстан. През 2020 г. в държавата с население 250 хил. души се появиха 625 "ферми" за добив — повечето от тях в кухни и спални. Потреблението на електроенергия подскочи с 20 процента, а до ноември същата година токът започна да спира в домове и заводи. До края на 2020 г. бе издадена пълна забрана за криптодобива.

Или иначе казано, проблемът на bitcoin е, че повишава потреблението на електроенергия в момент, в който светът просто не разполага с достатъчно.