В началото на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар умерено се понижаваше спрямо еврото, британския паунд, йената и и повечето други световни валути. След това посоката се обърна що се отнася до европейските валути. Инвеститорите оценяват данните за забавяне на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ и потенциалното въздействие на тези данни върху позицията на Федералния резерв по отношение на лихвената си политика .

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски лири стерлинги и шведска крона), днес спадна с 0,15%, както и по-широкият WSJ Dollar Index.

Вчера стана известно, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ (ISM Non-Manufacturing) е паднал до 50,3 пункта през май от 51,9 пункта месец по-рано. Средно експертите очакваха той да се покачи до 52,2 пункта. Стойността на индекса над 50 пункта говори за повишаване на бизнес активността в сектора на услугите, а по-долу - за нейното отслабване.

Влошаващата се ситуация в сектора на услугите, който представлява около 90% от БВП на САЩ, може да се превърне в допълнителен аргумент в полза на запазването на лихвения процент на същото ниво на юнското заседание на Фед, пише Trading Economics.

Към 11:40 часа българско време едно евро струваше на форекс пазара 1,0701 долара в сравнение с 1,0713 долара при затварянето на предходната сесия. Общата европейска валута се понижава досега с 0,10%.

Курсът на британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,12% - до $1,2423 за един паунд срещу $1,2438 за паунд в края на търговията в понеделник.

По отношение на японската валута американската се понижава с 0,20%, до 139,25 йени за един долар срещу 139,58 йени за долар ден по-рано.

В съчетание с австралийския долар американският му съименник падна с 0,65% до 1,5014 за щатски долар.

Централната банка на Австралия (RBA) във вторник, неочаквано за анализаторите, повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта - до 4,1% годишно. Това е най-високото ниво на тази ставка от началото на 2012 г., отбелязва MarketWatch.

На предишното заседание RBA също повиши цената на заема с 25 базисни пункта. От май миналата година досега Австралийската централна банка увеличи лихвата дванадесет пъти, като общо беше повишена с 400 базисни точки. Ръководителят на RBA Филип Лоу не изключи възможността за допълнително затягане на паричната политика.