В хода на валутната търговия в сряда сутринта еврото и британската лира продължават да губят позиции спрямо щатския долар, японска йена запазва относителна стабилност.

Доларовият индекс ICE се задържа близо до 4-месечен връх заради силното търсене на активи за безопасни убежища на фона на продължаващите опасения от нарастващите коронавирусни инфекции и рисковете пред глобалното икономическо възстановяване, пише Trading Economics

Фокусът на търговците тази седмица е заседанието на Европейската централна банка, резултатите от което ще бъдат обявени в четвъртък.

Към 9:45 ч. българско време общата валута поевтинява спрямо долара с около 0,15% - до $1,1760 за евро в сравнение с $1,1781 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската в сряда сутринта е 109,87 йени за долар срещу 109,85 йени за долар при закриването на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг спада спрямо долара с 0,13% - до $1,3610 за паунд от $1,3628 за паунд в ден преди това.

Индексът, изчислен от ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,09% по време на търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,13%.

Китайският юан се повишава в сряда, но не е далеч от 10-седмичните минимуми около 6,48 юана за един щатски долар, на фона на общата сила на долара, дължаща се на страховете за глобалния растеж заради бързото разпространение на варианта делта на коронавируса.

Австралийската валута е на най-ниската си точка от края на ноември 2020 г. на фона на засилващия се щатски долар и бягството от риск на фона на тревогите за бързото разпространение на новия вариант на коронавируса. Австралийският премиер Скот Морисън предположи, че страната ще трябва да наложи строги ограничения тази зима.