По време на валутната търговия в петък щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото, паунда и йената и другите основни валути.

Доходността на американските държавни облигации продължава да намалява трета поредна седмица, което е отрицателен фактор за курса на американската валута. В началото на месеца лихвата беше 1,74%, а сега е около 1,56%.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта загуби 0,14%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar спадна с 0,1%.

Общата валута в петък сутринта се търгува спрямо американската при курс $ 1,2048 за евро в сравнение с $1,2015 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира в същото време расте с 0,32% до $1,3883 за паунд от $1,3587 за паунд при закриване на търговията в четвъртък, информира Тrading Еconomics.

Обменният курс на американските пари спрямо японската национална валута възлиза на 107,92 йени за долар в сравнение с 107,97 йени за долар предния ден.

Търсенето на японска валута като сигурно убежище нараства на фона на очакванията за нова вълна от ограничения за коронавирус в най-големите японски градове. Очаква се властите на страната да въведат извънредно положение от 25 април до 11 май в Токио и Осака поради високата честота на COVID-19, въпреки факта, че Олимпийските игри трябва да започнат в страната само след три месеца, пише Bloomberg.

Междувременно Европейската централна банка, след заседанието си в четвъртък, запази основния лихвен процент по заемите на нулево ниво, а този по депозитите - минус 0,5%. Лихвеният процент по маржин заемите остава на ниво от 0,25%.

Централната банка също не промени обема на Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), оставяйки я на 1,85 трилиона евро, както експертите очакваха. В същото време ЕЦБ заяви, че закупуването на активи по PEPP през текущото тримесечие ще продължи да се извършва със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на тази година.

Напредъкът във ваксинациите срещу коронавирус и постепенното премахване на ограничителните мерки в еврозоната трябва да "проправят пътя за устойчиво възстановяване на икономическата активност през цялата 2021 г.", заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференция след срещата. Тя отбеляза, че ЕЦБ дори още не обсъжда възможността за поетапно премахване на PEPP.