По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар умерено се обезценява по отношение на еврото и лирата стерлинг и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес губи 0,31%, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,29%.

Към 10:12 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,50% и едно еврото се разменя на пазара за 1,0019 долара спрямо 0,9967 долара в края на предишната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг се покача с 0,51%, до $1,1853 за един паунд в сравнение от $1,1799 за паунд в края на вчерашния работен ден.

Цената на американската валута по отношение на японската спада с 0,40%, до 136,51 йени за долар срещу 137,12 йени за долар при затварянето на пазара в сряда.

Отслабването на долара допринася за цялостното увеличаване на склонността към риск на световните пазари, смятат експертите на Maybank.

Трейдърите очакват началото на годишния икономически симпозиум в Джаксън Хоул, организиран от Федералния резерв на Канзас Сити. Председателят на Фед Джером Пауъл, който говори в Джаксън Хоул в петък, се очаква да повтори ангажимента на централната банка на САЩ за бързо повишаване на лихвените проценти за ограничаване на инфлацията.

"Вероятната "ястребова" реторика на лидерите на Фед по време на предстоящия симпозиум вече е заложена в долара и за по-нататъшното му покачване летвата трябва да бъде вдигната по-високо", пише Dow Jones.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, пазарът е в очакване Фед да го повиши отново със 75 базисни пункта през септември, отбелязва Trading Economics.