Щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и паунда при валутната търговията в четвъртък . Предния ден американската валута се засили на фона на сигнали за възможността за по-бързо от очакваното затягане на политиката от Федералната резервна система на САЩ.

Протоколът от заседанието на Фед на 2-3 ноември, публикуван в сряда, показа, че лидерите на американската централна банка отбелязват значението на гъвкавия подход към темповете на ограничаване на програмата за обратно изкупуване на активи, както и към времето за увеличение на основния лихвен процент. "Участниците в срещата подчертаха, че поддържането на гъвкав подход за коригиране на параметрите на паричната политика трябва да се превърне в основен принцип на нейното прилагане в настоящата, изключително несигурна среда", се казва в документа.

След тази среща бяха публикувани октомврийските данни за инфлацията в САЩ, които показват ускорение на темпа на нарастване на потребителските цени в страната до 6,2% на годишна база - максимумът от 1990 г. насам. Междувременно данните за американския пазар на труда говорят за подобрение на ситуацията: броят на американците, които първи са кандидатствали за обезщетения за безработица, е спаднал със 71 хиляди миналата седмица - до 199 хиляди души, най-ниският от 1969 година.

Няколко от лидерите на регулатора, включително заместник-председателят на Фед Ричард Кларида, членът на борда Кристофър Уолър и шефовета на Федералните резервни банки на Сейнт Луис и Сан Франциско, Джеймс Балард и Мери Дейли, вече посочиха, че са готови да обсъдят намаляването на темповете програмата за обратно изкупуване на активи на заседанието на 14-15 декември.

В четвъртък, към 10:35 ч. българско време, курсът на общата европейска валута спрямо щатския долар се повиши с 0,17% - до $1,1222 за едно евро в сравнение с $1,1999 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се понижи с 0,04%, до 115,31 йени за долар срещу 115,43 йени за долар.

Разменният курс на еврото се повиши с 0,09%, до 129,40 йени срещу 129,28 йени при закриване на търговията в сряда..

В сряда еврото падна с 0,4% спрямо долара, и по отношение на йената - с 0,3%.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта поскъпва с 0,13% до $1,3346 за паунд от $1,3328 в предишния ден на валутна търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,12% в четвъртък.