По време на валутната борсова търговия в сряда сутринта еврото, британският паунд и японската йена са стабилни и показват слаба динамика покачват по отношение на щатския долар. Пазарът днес е в очакване на публикуването на статистика за инфлацията в САЩ през юли.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада по време на днешната търговия с 0,1%, а по-широкият WSJ Dollar Index се понижава с 0,04%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се търгува по 1,0210 долара за едно евро, почти колкото и в края на сесията във вторник.

Цената на британския паунд в същото време е $1,2074 срещу $1,2080 в края на предишния търговски ден.

По отношение на японската национална валута, американската се разменя днес на пазара по 135,04 йени за едни долара срещу 135,05 йени за долар ден по-рано.

Инвеститорите днес вероятно ще останат предпазливи преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ, каза София Нгуен, валутен анализатор в MUFG Bank.

Икономисти, анкетирани от Trading Economics, очакват растежът на потребителските цени да се забави до 8,7% през юли от 9,1% месец по-рано. Прогнозата на експертите за потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI index) обаче предполага ускоряване на покачването до 6,1% от 5,9% през юни.

"При този сценарий друго повишение на лихвите от Фед със 75 базисни пункта ще остане уместно на срещата през септември, тъй като централната банка на САЩ се опитва да ограничи инфлацията", пише Нгуен.

Статистиката на Министерството на труда на САЩ ще бъде публикувана по-късно днес следобед българско време.

В сряда юанът спадна под натиск от сигнали, че китайската икономика се бори да си възвърне загубената инерция поради пандемията. Освен това роля изиграха обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон след посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван

Китайската валута поевтиня до 6,754 юана за един долар след публикуването на слаба макроикономическа статистика за Китай.