В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото, расте умерено към лирата стерлинг и по-значимо укрепва поскъпва по отношение на йената.

Към 10:35 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за около $1,0732 в сравнение с курса $1,0733 за едно евро при затварянето на пазара във вторник.

Британската лира стерлинг спада по отношение на долара с 0,10% - до $1,2147 за едни паунд спрямо $1,2158 за паунд в края на предния работен ден.

Цената на щатската валута спрямо японската в същото време се повиши с 0,56% - до 134,97 йени за един долар в сравнение с 134,22 йени за долар в предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,07% по време на сутрешната търговията, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0.08%.

Зелените пари бяха подложени на натиск по-рано тази седмица, когато проблемите на Silicon Valley Bank накараха инвеститорите да преразгледат своите прогнози за по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент на Федералния резерв на САЩ.

Икономисти от Barclays и Goldman Sachs оттеглиха прогнозите си за вдигане не лихвите през март, вярвайки, че американската централна банка ще ги остави непроменени този месец. Анализатори от Nomura даже заявиха, че очакват Фед да намали лихвите на срещата си през март с 25 базисни пункта.

Публикуваната вчера статистика потвърди, че инфлацията в САЩ продължава да се забавя. Въпреки това, показателят все още е доста над целта на Фед от 2%. Потребителските цени в САЩ са се повишили с 6% на годишна база през февруари, съобщи Министерството на труда на страната във вторник. Растежът се забави от 6,4% през януари и беше в съответствие с консенсуса на анализаторите.

В момента според фючърсния пазар има 80% шанс за повишение от 25 базисни пункта на лихвите от Фед. този месец, според данни на Trading Economics.

Европейската централна банка провежда редовното си заседание в четвъртък. Пазарът очаква основната лихва в еврозоната да се повиши с 50 пункта.