Щатският долар се обезценява спрямо основните валути по време на търговията в сряда сутринта.

Еврото отново се засилва спрямо долара в очакване на затягане на паричната политика в еврозоната. Пазарите продължават да оценяват перспективите за вдигане на основния лихвен процент на Европейската централна банка.

Централната банка вече повиши лихвата през юли - наведнъж до 0,5% годишно от нула, което беше първото увеличение от 2011 г. Ръководителят на регулатора Кристин Лагард отбеляза, че подобно решение на ЕЦБ е свързано с нова оценка на инфлационните рискове.

Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за 8 септември , в резултат на което регулаторът може отново да повиши базовите лихвени ставки.

Анализаторите прогнозират ново актуализиране на рекорда за инфлация в еврозоната - на ниво от 9% след 8,9% месец по-рано.

Експертите също така очакват безработицата в Германия да нарасне до 5,5% от 5,4% през юли.

В САЩ ще бъде публикувана статистика от аналитичната компания Automatic Data Processing (ADP) за промените в броя на работните места в частните компании в страната, което също може да повлияе на долара спрямо еврото. Последните данни, публикувани от компанията през юни, показват увеличение на броя на работните места през май (със 128 хиляди).

Днес към 9:40 часа бългаско време пазарният курс на общата европейка валута се вдига с 0,06%, до 1,0028 долара за едно евро в сравнение с 1,0015 долара за евро в края на предходната сесия.

Цената на американската валута в съчетание с японската падна до 138,45 йени за долар срещу 138,79 йени за долар при закриване на вчерашната търговия.

Британската лира днес сутринта се търгува на ниво $1,1679 за един паунд в сравнение с $1,1655 за паунд предишния работен ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда сутринта губи 0,18%, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,26%.

Междувременно китайската валута поскъпва с 0,3% спрямо американската до 6,8921 юана за едни долар в сравнение с 6,9119 юана за долар в края на предишната сесия.