Еврото се обезценява в сряда спрямо щатския долар и йената, търговците очакват резултатите от срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще бъдат обявени в четвъртък.

Опасенията, че Европа попада в цикъл на слаб икономически растеж, отрицателни темпове и дефлация, ще бъдат в центъра на дискусиите на ЕЦБ тази седмица, въпреки че не се очакват незабавни действия от регулатора.

Търговците очакват в петък и публикуването на предварителни данни за промените в потребителските цени в еврозоната през октомври и БВП през третото тримесечие. Данните могат да покажат ръст на икономиката на региона с около 10% в сравнение с предходните три месеца след рецесията през първата половина на годината.

Нов скок при заразените с коронавирус и ограничителни реакции във Франция, Италия и Испания, представляват заплаха от нова рецесия. На фона на влошаващите се прогнози се очаква управителят на ЕЦБ Кристин Лагард да сигнализира за готовност да приемане на нови стимул през декември.

Йената се покачва. Банката на Япония също ще проведе заседание тази седмица, резултатите от която ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите не очакват то да промени основните параметри на паричната политика на страната.

Надеждите за нов пакет за подкрепа на американската икономика преди президентските избори бяха разбити, след като лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви, че горната камара на Конгреса няма да се възобнови работа до 9 ноември.

Днес сутринта курсът на общата валута спрямо американската спадна с 0,12% - до $1,1782 за евро в сравнение с $1,1796 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на европейската валута спрямо японската е спаднала с 0,28%, до 122,81 йени спрямо 123,16 йени ден по-рано.

В сряда на пазара за един долар дават 104,23 йени, спрямо 104,42 йени при затваряне на пазара във вторник - спад от 0,18%.

Курсът на австралийския долар спрямо щатския му съименек се е увеличил с 0,34% и е 0,7153 долара спрямо 0,7129 долара в деня преди.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,16%. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,01%, отбелязва Trading Economics.