По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар умерено се засилва спрямо еврото и британската лира стерлинг, като поскъпва по значимо към японската йена.

Във фокуса на търговците тази седмица са януарските данни за динамиката на потребителските цени в САЩ. Експертите се опасяват, че докладът на Министерството на труда, който ще бъде публикуван във вторник, ще потвърди, че борбата с инфлацията далеч не е приключила, като по този начин ще разсее надеждите за скорошен край на затягащия цикъла на паричната политика на Фед.

Според консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, потребителските цени в САЩ са се повишили с 6,2% на годишна база през януари спрямо 6,5% през декември.

"В зависимост от това как изглеждат данните за инфлацията, можем да видим или пазарите да въздъхнат с облекчение, или избягването на риска ще се ускори", каза Ерик Робъртсен, анализатор в Standard Chartered Plc.

"Колкото повече Фед удължава цикъла на повишаване на лихвите и забавя прехода към намаляване на лихвите, толкова по-вероятно е икономиката на САЩ да има твърдо приземяване, както и че американската централна банка ще трябва да намали лихвите по-агресивно в бъдеще", каза Робъртсън, цитиран от Bloomberg.

Данни от Университета на Мичиган, публикувани в петък, показаха, че американските инфлационни очаквания за средносрочен план (следващата година) са се повишили до 4,2% през февруари от 3,9% през януари.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,11% в понеделник сутринта, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,22%.

Към 10:30 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за $1,0674 в сравнение с $1,0678 в края на петъчната сесия.

Британската лира в същото време поевтинява до $1,2047 в сравнение с $1,2062 за един паунд в предходната борсова сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската се повиши до 132,43 йени за един долар от 131,36 йени за долар в при закриване на търговията в петък.

Утре правителството на Япония ще представи пред парламента кандидат за поста ръководител на Централната банка. В петък японските медии съобщиха, че японският премиер Фумио Кишида е избрал от списък с кандидати 71-годишния Казуо Уеда. Настоящият ръководител на Японската централна банка Харухико Курода ще подаде оставка в началото на април.

Първоначално инвеститорите тълкуваха решението да изберат Уеда като потенциално ястребов сигнал, отбелязва Bloomberg. Това мнение обаче се промени след речта му пред репортери, по време на която той каза, че според него настоящата ултрамека политика на Японската централна банка трябва да остане непроменена.