По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар поскъпва спрямо еврото, британската лира, йената и другите основни световни валути.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя към стойността си 0,2%.

Инвеститорите продължават да оценяват публикуваните миналата седмица данни за състоянието на пазара на труда в САЩ и възможното им въздействие върху паричната политика на Федералния резерв.

Както бе съобщено, броят на работните места в икономиката на САЩ през юни се е увеличил с 209 хил. вместо очакваното повишение с 230 хиляди. Увеличението е най-ниското от декември 2020 гоидна. Безработицата в САЩ падна до 3,6% през юни от 3,7% предходния месец, докато заплатите скочиха с 4,4% през последните 12 месеца.

Тази седмица инвеститорите очакват данни за потребителските и производствените цени в САЩ за юни, както и регионален преглед на Федералния резерв (т.нар. Бежова книга) и данни за бюджета на САЩ.

Към 10:30 часа българско време едно еврото струва на пазара 1,0951 долара в сравнение с 1,0967 долара в края на предишната сесия, общата европейска валута поевтинява спрямо американската с около 0,14%.

Британската лира стерлинг в същото време се понижава пазарния си курс по отношение на американската валута с 0,26% - до 1,2802 долара за едни паунд от 1,2839 долара за паун в края на работния ден в петък.

Стойността на долара спрямо японската национална валута се повиши с 0,17% - до 142,31 йени срещу 142,21 йени за долар при закриването на търговията в петък.

Салдото по текущата сметка на Япония скочи до 1,86 трилиона йени през май от 773,4 милиарда йени през същия месец година по-рано, пише Trading Economics. Излишъкът по текущата сметка се регистрира за четвърти пореден месец.