Щатският долар поевтинява спрямо еврото и паунда при валутната търговия в четвъртък сутринта след значителния си ръст по отношение на европейската валута предния ден.

Ръководителят на финландската централна банка Оли Рен каза, говорейки в Хелзинки на 18 май, че членовете на управителния съвет на Европейската централна банка са съгласни с необходимостта от "доста бързо" отдалечаване от отрицателните лихвени проценти в еврозоната в условията на упорито висока инфлация. Депозитният лихвен процент на ЕЦБ в момента е минус 0,5% и е отрицателен от 2014 година.

Според окончателните данни на Статистическата служба на Европейския съюз, публикувани в сряда, инфлацията в еврозоната през април остава на рекордно ниво - 7,4% на годишна база. Така темпът на нарастване на потребителските цени във валутния блок е повече от три пъти над целта на ЕЦБ от 2%.

Междувременно председателят на Федералната резервна банка на Филаделфия Патрик Харкър заяви, че подкрепя увеличение с 50 базисни точки на основния лихвен процент на Фед на всяка от следващите две срещи и по-умерено повишение в бъдеще.

"Ако няма значителна промяна в статистиката, очаквам повишаване на лихвите с 50 базисни точки на срещите през юни и юли", каза Харкър. "В бъдеще вярвам, че повишаването на лихвите ще продължи с по-умерени темпове, докато не се уверим, че инфлацията в САЩ се движи към целта на Федералния резерв.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута повиши курса си спрямо долара до $1,0474 за едно евро в сравнение с $1,0464 заевро в края на предишната сесия. В сряда еврото загуби 0,83% по отношение на долара.

Днес сутринта и британската лира стерлинг поскъпва спрямо долара и се разменя на ниво $1,2351 за едни паунд срещу $1,2341 за паунд при затваряне на търговията в сряда.

Американската валута поскъпва по отношение на японската до 128,36 йени за долар спрямо 128,23 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес губи 0,12%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,14%.