В хода на борсовата търговия в понеделник сутринта, след първоначалния ръст, щатският долар показва известно отстъпление спрямо еврото, паунда, йената.

Пазарните участници продължават да се опитват да прогнозират бъдещата траектория на лихвените проценти на Федералния резерв. В момента пазарът като цяло очаква американския паричен регулатор да забави темпото си на повишаване на лихвите през декември и да ги повиши с 50 базисни пункта след вдигането и със 75 базисни пункта след четири предишни заседания, пише Trading Economics.

Освен това валутните търговци очакват данните за октомврийската инфлация в САЩ, което може да повлияе върху решението на Фед. Докладът ще бъде публикуван в четвъртък, а анализаторите, анкетирани от Trading Economics, средно очакват той да посочи забавяне на инфлацията през октомври до 8% от 8,2% през септември.

Към 10:55 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,29% - до 0,9986 долара за едно евро срещу 0,9957 долара за евро при затварянето на сесията в петък.

Еврото се доближи до паритета с щатския долар, увеличавайки стойността си над границата от $0,99, поради очакванията, че Европейската централна банка ще затегне допълнително паричната политика, за да укроти упорито високата инфлация. Миналата седмица президентът Лагард каза, че банката трябва да продължи да повишава лихвените проценти, дори ако вероятността от рецесия в еврозоната се е увеличила, коментира Тrading Еconomics.

Американската валута се покачва спрямо японската с 0,15%, до 146,87 йени зза едни долар в сравнение с 146,62 йени за долар в края на миналата седмица.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,50% до $1,1430 за едни паунд в сравнение с $1,1379 за паунд в при затваряне на пазара в петък.

Междувременно континенталният юан падна с 0,4% до 7,2119 юана за един долар, докато офшорният юан, търгуван в Хонконг, поевтиня с 0,54% до 7,2154 за долар.