Еврото и шведската крона в петък потънаха близо до двугодишни дъна, ударени от сигналите на Европейската централна банка след заседанието на регулатора в четвъртък. Инвеститорите сега очакват по-късно днес данните за заетостта в САЩ

Общата валута днес сутринта леко се съвзема до ниво $1,1209 за евро, след като вчера се срина с над с 1%. до $1.1176, най-нисък курс от юни 2017. Европейската валута се насочва към завършване на тази седмица с най-лошия си седмичен спад за повече от година - 1,5 на сто, отбелязва Ройтерс.

Валутите на европейските страни, които не са част от еврозоната, като шведската корона и унгарския форинт, също са силно засегнати от решенията на ЕЦБ, насочени към борба с влошаващата се бизнес активност в ерозоната.

Големият удар срещу еврото дойде в четвъртък, когато парчнокредтиня регулатор отложи времето за първото си следкризисно увеличение на лихвения процент до 2020 г., намали икономическите си прогнози и започна нов кръг от евтини банкови заеми.

От друга страна, "зелените пари" достигнаха нов максимум за 2019 г. спрямо кошницта от основни световни валути, тъй като пазарите залагат, че САЩ се справят по-добре от Европа през следващите месеци, въпреки някои "малки петна" в американската икономика. Данните за новиите рабоотни места в САЩ през февриари, очаквани по-късно днес, може да окажат още по-голям натиск върху европейската валута.

Но американската валута днес се понижи с половин процент спрямо японската до 111,065 йени за долар на фона на тенденцията да се избягват по-големите рискове на пазарите. Йената, която се счита за сигурно убежище, привличайки интереса на ивеститорите във времена на политическо напрежение и пазарни сътресения.